Podzim - období blech

11.08.2014 11:15

Existuje několik metod, jak se proti těmto záškodníkům bránit. My si je tu všechny pěkně popořádku rozebereme.

Spreje:

Aby byl sprej účinný, je třeba dodržet několik pravidel. Zvíře musí být dostatečně prostříkáno - každý výrobce uvádí potřebný počet střiků na kilogram. Je třeba aplikovat sprej proti srsti, aby se účinná látka mohla dostat až ke kůži, ta by měla být po ošetření vlhká. Pokud zvíře nedrží ( zejména kočky) je tato aplikace zbytečná, ba dokonce škodlivá, protože pokud aplikujeme malé množství účinné látky, může pak na tuto látku vzniknout rezistence. Tzn. že další generace parazitů bude vůči této látce odolná. My potom máme plné čekárny nespokojených klientů, kteří se dožadují větších "drijáků" a nadávají na dnešní dobu,kdy jsou stále někým okrádáni:-).

 

Spot-on, nebo-li pipeta,č kapička za krk:

Jedná se o formu aplikace, kdy kápneme obsah pipety zvířeti na kůži podél páteře nebo za krk. Je to velice jednoduché, ale také to má svá úskalí. Totiž: pokud je zvíře často koupáno, myslím tím šamponováno, jeho kůže je vysušená a pipeta nepůsobí, tak, jak by měla. Vzniká tak opět bludný kruh, kdy parazit nedostane tolik účinné látky a jeho další generace už s touto látkou nemá problém. Většinou se s tímto problémem setkáváme po ošetření šampony proti blechám, ty zde proto ani neuvádím, jako možnou formu boje proti blechám, neboť zabíjí pouze dospělce nikoliv larvy!!

 

Obojky:

Obojek je výhodnou fornou aplikace. Většinou chrání po celou sezónu. Záleží na kvalitě daného obojku. Bohužel se občas stává, že pokud byl obojek nasazen v brzkých jarních měsících, či dokonce ještě v zimních ( z důvodů klimatických) v srpnu už vám obojek nemusí účinkovat.

 

Tablety:

Tablety jsou novou formou aplikace. Letos (2014) se dostaly na trh. Účinná látka je nová, tudíž by neměla být rezistence. Existují tablety proti blechám a klíšťatům na 1 měsíc a tablety které účinkují 3 měsíce. Podle našich zkušeností fungují dobře a záleží jen na nás,zda tomu tak bude i nadále. S touhou ušetřit se najdou jedinci,kteří chtějí tablety dělit, což je možná pochopitelné, ale k čemu to povede ..na to si jistě odpovíte sami.

 

Koupele:

O šamponech se nechci z výše popsaného důvodu zmiňovat. Ráda bych se věnovala dost oblíbené koupeli v Neostomosanu. Oblíbené, protože levné. Nicméně se jedná o nebezpečnou látku zejména pro ryby a včely. Pokud psa koupete, určitě vznikne nadbytek lázně,která NĚKAM odteče, pokud prostříkáváte, musíte opět v takovém množství, aby byl pes vpodstatě vykoupaný. Představa, že to tak budou dělat všichni majitelé psů mě naprosto děsí. Buďme trochu ohleduplní k prostředí.

Jsem si vědoma, že prodej těchto ektoparazitik je byznys. Proto se snažíme majitele v tomto ohledu trochu "vzdělat". Pokud někomu funguje šetrnější přírodní řešení,rozhodně nedoporučujeme v každém případě razantní formy aplikace a snažíme se vaše zkušenosti dále zprostředkovat ostatním.

                                                                                                                                                                                                                                                                        AV